Превърнете храната в лекарство, за да не превръщате лекарството в храна

 

            Едно от първите правила за здравословен начин на живот е приемането на качествена и балансирана храна. Дневното меню трябва да съдържа белтъчини, мазнини и въглехидрати, както и достатъчно плодове и зеленчуци, от които организмът си доставя необходимите му микроелементи, фибри и витамини.

            Който и плод или зеленчук да сложим на масата, със сигурност няма да сбъркаме. Но ето малко повече информация къде какви витамини има.

 

Витамин А

            Всички го знаем като витамина на здравите очи. Освен това обаче, витамин А увеличава съпротивителните сили на организма срещу респираторни заболявания, поддържа правилното функциониране на вътрешните органи, подпомага израстването на децата, както и доброто здраве на костите, кожата, косата, зъбите и венците.

            Витамин А се натрупва в депа в тялото и се запазва повече от година. Ето защо приемането му в по-големи количества през лятото, може да осигури запаси за зимния период. В кои плодове и зеленчуци се съдържа? Разбира се, в морковите. Освен в тях в червените чушки, доматите, копривата, спанака, зеления лук, магданоза, прасковите, кайсиите и повечето плодове с жълто-оранжев цвят.

             

Витамин В1

Повечето витамини В действат съвместно, затова е препоръчително да се стремите в дневното меню да има прием от всички тях.

            ВитаминВ1 е известен като „духовния витамин” заради благоприятното му въздействие върху нервната система. Той подпомага работата на мускулите и сърцето. Подобрява състоянието на тялото при морска и височинна болест по време на пътуване.

            В най-големи количества се съдържа в репичките, граха, боба, гроздето, зелето и кайсиите.

 

Витамин В2

            Подпомага растежа и развитието на детето, участва в процеса на кръвообразуване и предпазва очите от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи.

            Съдържа се в граха, боба, лещата, гъбите, картофите, спанака, салатата и всички листни зеленчуци.

 

Витамин В5

            Участва в процеса на клетъчното изграждане, нормалния растеж и развитие на централната нервна система. Подпомага работата на надбъбречните жлези и превръщането на мазнините в енергия.

            Съдържа се в карфиола, граха, картофите, морковите и повечето зеленчуци със зелен цвят.

 

Витамин В6

            Участва в процеса на обмяна на веществата и подпомага работата на имунната система.

            Съдържа се в бананите, спанака, крушите, картофите, зелето, морковите, граха.

 

Витамин С

            Играе основна роля в процеса на образуване на колаген, който е много важен за растежа и възстановяването на клетките. Подобрява здравето на венците, костите, зъбите и кръвоносните съдове, подобрява работата на имунната система, подпомага зарастването на рани и по-доброто усвояване на микроелемента желязо.

            Витамин С е един от най-лесните за набавяне витамини, защото се съдържа в почти всички плодове и зеленчуци. Най-големи количества има в шипките, червените и зелените чушки, копъра, лапада, магданоза, ягодите, тиквата, копривата (100 г от предходните храни задоволяват напълно дневната нужда от витамин С ), спанака, зелето, доматите, малините, боровинките, кайсиите, патладжаните, ябълките, граха.

 

Витамин Е

            Ускорява зарастването на рани от изгаряния, участва в обмяната на веществата и подпомага по-пълноценното действие на витамин А.

            Съдържа се в зелето, магданоза, граха, картофите, боровинките, целината, цикорията.

 

Витамин К

            Необходим е за нормалното съсирване на кръвта. При чести кръвотечения от носа е необходимо да се увеличи приема на храни, съдържащи витамин К.

            В най-големи количества се съдържа в листните зеленчуци – спанак, коприва, маруля, зеле, а също така н шипките, доматите, граха, морковите, магданоза.

 

Витамин Р

            Основната му функция е да поддържа непропускливостта на капилярите.

            Съдържа се основно в цитрусовите плодове, но също така в кайсиите, къпините, черешите, вишните и шипките.

 

Витамин Н

            Подпомага ефективната обмяна на мазнините и белтъчините, облекчава мускулните болки и подобрява състоянието на кожата и косата.

            Има го в карфиола, граха, лука, пъпешите, морковите, зелето, прасковите.

 

Замяната на любовта към чипса с любов към зелевата салата с моркови не е лесно начинание, но с оглед на всичко написано по-горе, си струва да опитаме. Разбира се, без да ставаме максималисти. Ясно е, че не можем да очакваме следващия път, когато седнем в ресторант с детето, то да си поръча задушени зеленчуци вместо пържени картофи. Но за сметка на това не бива да изпускаме случая да му предложим към тях и една салата с повечко сирене, а за десерт – пресни плодове вместо палачинка с шоколад.

 Децата обичат разнообразието и играта, но за съжаление, за тях храненето може да бъде много скучно нещо. Храната, поднесена по интересен начин, е в състояние да стори истински чудеса. Морковите на звездички, краставицата като крокодилче, доматчето като жабче – как да не ги опиташ! А яйцето-лодка с платно от чушка или пък прасенцето с копитца и ушенца от морковчета са направо неустоими. Всъщност, както и да ви се струва, тези дребни хитринки не отнемат повече време, отколкото да убедите детето да изяде зеленчуците в чинията или резенчетата ябълка за десерт.

 

 

Целта наистина се струва усилията.