Малките деца и храненето

„ОТВАРЯЙ УСТА… МОЛЯ?”

Може би детето ви е разбрало, че отдавате огромно значение на факта, че не се храни добре? Може би му позволявате да яде сладкиши по всяко време? (Захарта действително убива апетита). Достатъчно често ли приготвяте по-простите ястия, които всяко дете обича? Някои деца са по-скоро подозрителни, отколкото капризни. Ако им поднесете поотделно продуктите, които сте смесили в яхнията, те ще бъдат по-склонни да ги изядат. Надяваме се, че някои от следващите съвети ще ви бъдат полезни.

Проучванията показват, че малките деца рано или късно започват да се хранят пълноценно, т.е., те може и да не ядат през определен ден или дори седмица това, което родителите им считат за здравословно, но в един момент организмите им подсказват от какво имат нужда.

Понякога се чудим как децата оцеляват с храната, която ядат. Всъщност повечето деца не само оцеляват, но и разцъфтяват, стига да им предоставим възможността да хапват и нещо здравословно. Важно е да предложим на децата си разнообразни пълноценни храни. Непременно трябва да сложите на масата поне едно ястие, което детето ви обича – останалите съобразете със своя вкус.

Има няколко неща, които родителите трябва да имат предвид, ако искат да накарат децата си да се хранят пълноценно и същевременно да направят времето за хранене приятно за цялото семейство. Децата в предучилищна възраст не могат да издържат от обяда до вечерята без междувременно да хапнат нещичко. Ако децата не се хранят пълноценно по време на трите основни хранения, трябва да компенсирате недостига на хранителни вещества със закуските. Един настърган морков или печен картоф, например, са несравнимо по-полезни от чипса – особено когато ви предстои вечерна битка за граха.

По-важно е какво ядат децата, а не кога го ядат.

За да позволите на децата да установят собствени хранителни навици, трябва да изпитвате взаимно доверие. Децата ядат храни, от които организмите им се нуждаят и ако осигурите разнообразни пълноценни и вкусни храни, ще повишите вероятността да изберат нещо полезно. Все пак не забравяйте, че дори и възрастните понякога жертват полезното за сметка на приятното; хиляди деца са израснали, честичко похапвайки хамбургери, пица и хот-дог, без това да доведе до някакво трайно увреждане на здравето им. Най-важното, както обикновено, е балансът. Ако детето ви по принцип се храни пълноценно, няма защо да се тревожите, че на Коледа и Великден ще се натъпче с шоколадови джуджета – това са неизбежните удоволствия на детството. Ако, обаче, непрестанно зареждате кухненския шкаф с бонбони, пакети чипс, сладкиши и газирани напитки, трябва да обвините себе си за лошите хранителни навици на детето и за свързаните с тях постоянни разправии.

Не се вманиачавайте! Родители, които обръщат прекалено внимание на „полезните” храни може да постигнат обратния ефект у децата си. Ако искате детето ви да избягва храните, съдържащи захар, не изпадайте в паника щом хапне някоя бисквитка.

Може да определите режим и за храненето. Ритуалите за хранене в нашите заети семейства често се свеждат до хапване набързо, което не ни носи удоволствие. Родителите са връщат изтощени след дългия работен ден; децата често са кисели и прегладнели. Ако създадем удобен режим, ще направим времето за хранене по-приятно за всички. Елементите са прости: винаги си струва да разпределите времето си така, че привечер да си осигурите възможност за почивка. Може да прекарате няколко минути седнали на дивана с детето си, да споделите какво ви се е случило през деня. Няколко резена плод или пакетче солети ще залъжат глада на детето, за да успеете да си отдъхнете преди вечеря. Колкото и напрегнат да е животът Ви, ако отделите време за почивка и за контакт с близките си, ще се спестите много разправии, които биха ви отнели много повече време.